APŠVIETIMO SPRENDIMAI VIRTUVĖJE Gražioje virtuvėje jauku ir pačiam, ir svečiui. Kadangi maisto gaminimas yra neatsiejama kiekvieno mūsų gyvenimo dalimi, nusprendėme plačiau paplėtoti svarbiausius aspektus, kuriuos pritaikius, virtuvė taptų ne tik savo pagrindinę funkciją atliekančia, bet ir jaukia bei malonumą teikiančia erdve. Vienas būdų to pasiekti – puikiai parinktas apšvietimo sprendimas. Norint sukurti tinkamą apšvietimą virtuvėje, pradėti reikėtų nuo plano parengimo. Prireiks tikslaus grindų plano, kuriame reikės pažymėti visus baldus, langus bei duris. Toliau seka zonų atskyrimas viena nuo kitos – išskiriame maisto ruošimo, maisto patiekimo ir valgymo zoną, kriauklės ir viryklės zonas. Po to išskiriamos trys pagrindinės šviesos rūšys virtuvėje – pagrindinė šviesa, darbo vietos šviesa ir akcentinė šviesa. Pagrindinė šviesa (supanti šviesa) – tai bendra šviesa, kuri užpildo šešėlius, sumažina kontrastą, apšviečia vertikalius paviršius suteikiant aplinkai šviesumo jausmą. Toks apšvietimas reikalingas kasdieniams darbams atlikti. Virtuvės stalas gali būti apšviestas tiesiogiai virš stalo pakabinamu šviestuvu (jei stalas ilgas gali būti keli šviestuvai, ar vienas pailgas), o likusiam virtuvės plotui apšviesti naudojami papildomi šviestuvai. Taip galima valgymo zoną atskirti nuo maisto gaminimo zonos. Tai aktualu, kai virtuvė sujungta su valgomuoju. Mažoje virtuvėje pagrindinei šviesai sukurti gali užtekti vieno šviestuvo virš stalo. Darbo vietos šviesa (funkcinis apšvietimas) – padeda atlikti specifinius darbus, tokius kaip maisto gaminimas, indų plovimas. Čia naudojama ryški nespalvota šviesa. Geriausiai tiktų šalta balta šviesa, kuri nei kiek neiškraipo realių spalvų – taip matysite maisto produktus tokiais, kokie jie yra iš tiesų. Šviesos spinduliai turi kristi iš kelių šviesos šaltinių, kad dirbant jų neužstotumėte ir šešėliai neatrodytų tokie sunkūs. Akcentinė šviesa – sukuria jaukią aplinką ir papildo bet kurią virtuvę stilingu bruožu. Ji naudojama dėmesiui patraukti į tas vietas, kurias norime kad žmonės pastebėtų ir jomis žavėtųsi. Apšviesti galima dekoratyvines vietas arba maisto patiekimo vietas. Toks apšvietimas – tai dalis dekoravimo schemos. Akcentuojamoje zonoje reikia sukaupti trigubai daugiau šviesos, nei supančioje aplinkoje. Tam puikiai tiks nukreipiamieji taškiniai šviesos šaltiniai. Galima naudoti ir spalvotą apšvietimą. Renkantis šviestuvus virtuvei nereikėtų pamiršti, kad virtuvėje jie gali pasidengti plonu riebalų sluoksniu ir dulkių su šluoste nuvalyti nepavyks. Todėl virtuvei geriau nenaudoti šviestuvų nelygiu paviršiumi, nes juos paprasčiausiai bus sunku plauti. Dėl tos pačios priežasties mažesnėse virtuvėse bėgant laikui vaizdą prarastų ir tekstiliniai šviestuvai. Tačiau visa tai neaktualu didesnio ploto virtuvėms. Visi šviestuvai virtuvėje turėtų derėti tarpusavyje. Tačiau funkcinės zonos šviestuvus priderinus prie baldų (metalo ar plastiko spalva), galima jų nederinti su kitais šviestuvais. Jeigu virš stalo pakabinamas puošnus ryškus šviestuvas, tada visi kiti šviestuvai kambaryje turi būti neutralaus stiliaus. Dažniausiai daromos klaidos:
Tinkamai suderinus apšvietimą galima vizualiai padidinti mažos virtuvės erdvę. Visų pirmą reikia į kambarį įleisti kuo daugiau šviesos – neapkrauti palangės didelėmis gėlėmis, pakabinti lengvas užuolaidas. Nudažius lubas blizgiais dažais, jie atspindės šviesą į apačią. Jei kambario lubos žemos, būtina pabrėžti vertikales naudojant iš apačios į viršų krentančią šviesą. Padaryti kad lubos atrodytų aukštesnės galima ir kitu būdu – virš viršutinių spintelių įtaisyti į viršų nukreiptą dekoratyvinę išsklaidytą šviesą. Lubas vizualiai žemina iš lubų kabantys šviestuvai. Plotui vizualiai padidinti būtina apšviesti visus keturis kambario kampus, tam tiktų sieniniai kampiniai šviestuvai.
|